Gedane Activiteiten


20 maart 2024

Algemene leden vergadering & Lezing Brand Klijnstra

Lezing Brand Klijnstra over het ontstaan van de bodem, meertjes en stroompjes.

Esmeer bij Veenhuizen

Na de pauze van de Algemene ledenvergadering van 20 maart 2024, hebben we een leerzame lezing gekregen van Brand Klijnstra over het ontstaan van de bodem van o.a. Ooststelligwerf. Zo konden we horen, dat de continenten altijd in beweging zijn, Nederland heeft zelfs gelegen, waar nu Afrika ligt.

En dat koude perioden en warme perioden elkaar altijd hebben afgewisseld, waardoor er  pingo’s en pingo-ruïnes ontstonden.
Een pingo is een heuvel in het landschap waaronder zich een ijslens bevindt. Pingo’s bestaan daarom alleen in gebieden met een heel koud klimaat. Ongeveer 115.000 tot 10.000 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat.

Ook in Nederland kwamen toen pingo’s voor. Als het klimaat warmer wordt, bijvoorbeeld aan het einde van een ijstijd, blijft van een pingo een cirkelvormig meer of krater over die pingo-ruïne wordt genoemd. De restanten van deze pingo’s vinden we nu nog terug in ons landschap, zoals het Esmeer een meertje tussen Bovensmilde en Veenhuizen ook in het Diakonieveen bij Nijeberkoop is een pingo-ruïne te vinden.    


3 Februari 2024 Film “Hel van 63”

Zaterdagmiddag 3 februari werd de film “De hel van 63” vertoond in “De Miente”.

De Hel van ’63 is een Nederlandse speelfilm uit 2009 van Steven de Jong. De film vertelde deels over de barre omstandigheden waaronder in 1963 de Elfstedentocht werd gereden. Helaas waren er maar een klein aantal personen aanwezig, toch was het een gezellige middag en viel de film bij de aanwezigen zeker in de smaak

ijsbaan Nanningasluis

Lezing Ontstaan van de Vaart

16 november 2023

Door Anne Veenstra met assistentie van Jan Russchen

Lezing/presentatie “Het ontstaan van de Opsterlandse Compagnonsvaart” :
Donderdag 16 november heeft Anne Veenstra aan de hand van foto’s een presentatie gegeven over “Het ontstaan van de Opsterlandse Compagnonvaart”. Voor het vervoer van turf begon men in 1630 bij Gorredijk een kanaal te graven: de Opsterlandse Compagnonsvaart. Tussen Gorredijk en Appelscha liggen negen sluizen in de vaart. Dit komt doordat Appelscha ongeveer 12 meter hoger ligt dan Gorredijk!
In de tijd dat de Opsterlandse Compagnonsvaart nog een echte turfroute was, werden er in de topperiode (1850-1880) jaarlijks tussen de 50 en 60 miljoen turven door de vaart afgevoerd. Er waren toen nog geen motoren om de schepen voort te stuwen.
De gemakkelijkste manier van transport was per zeilschip. Recht tegen de wind in kon er natuurlijk niet gezeild worden en laveren ging niet in de smalle Compagnonsvaart. Veel schepen werden daarom door de schippers zelf of door hun vrouwen en kinderen voort getrokken.

Door de berm langs de vaart liep het “schipperspaadje” (jaagpad), een smal door mensen en paarden uitgesleten pad.

In de Gaaste van april 2024 zal er een stuk te lezen zijn over het ontstaan van de Opsterlandse Compagnonsvaart naar aanleiding van de presentatie door Anne Veenstra.


Historische Maaltijd 28 Oktober 2023

Oosterwolde  Zaterdag 28 oktober werd er al weer voor de negende keer een Historische Maaltijdavond georganiseerd door de Historische Vereniging Oosterwolde. Deze Historische Streekgerechtenavond werd ook deze keer verzorgd door catering “Stap es in” uit Donkerbroek in “De Miente”.  De belangstelling voor deze avond was groot, zodat een aantal mensen werden teleur gesteld, aangezien er geen plek meer voor hen was.
“Stap es in” had een culinair 6 gangen keuzemenu samengesteld met verschillende proeverijen van historische streekgerechten.

Voorgerechten

Er werd begonnen met een klein voorafje, een geroosterd broodje met tomaten tapenade en Woudboontjes.

Gevolgd door het voorgerecht een salade van eeuwige moes en Woudgeeltjes of een boontjes salade. Men had ook de keuze uit 2 soepen rode linzen soep of een Friese uiensoep met boerderij kaas. Daar kwam nog een drankje bij van De Cuynder Donkerboek.

Hoofdgerecht

Daarna was het tijd voor het hoofdgerecht een Friese runderstoofpot met Berenburg of botermakreel met Hollandse saus of kipfilet gevuld met tutti frutti. Als bijgerechten waren er tuinboontjes met mosterd beenhamsous, regenboogwortels, stoofperen. Friese jachtschotel met groene kool en Friese nagelkaas, gebakken Woudgeeltjes en Woudgeeltjes puree.

Dessert

Als dessert waren er verschillende zoete lekkernijen om te proeven: Pareltjesbrij en custardvla van “De Wylde Boerinne”, toetje met “Heksengoud van Ameland”, appelcrumble
met advocaatijs en een dessert van zwarte bessen en citroen.
Als afsluiting was er voor iedereen nog een kop koffie met een stukje trommelkoek en Friese oranjekoek. Bij alle gangen werd door Jan Russchen op een “smakelijke” en hilarische manier verteld, wat de gerechten waren, die er gegeten werden en het verhaal achter de gerechten. Dankzij catering “Stap es in” werd er een culinaire Historische maaltijd gerealiseerd, waarvan iedereen heerlijk heeft kunnen genieten. Er is niet veel overgebleven, dus dat zegt genoeg.
Gezien de positieve reacties op deze gezamenlijke maaltijd, zal het ook zeker weer meegenomen worden in de planning voor volgend jaar.